Toen in 1956: brand oude parochiekerk

1 878
Zicht op oud parochiehuis begin jaren 50

Zicht op oud parochiehuis begin jaren 50

 

 

 

 

 

 

 

 

(origineel artikel 2013, mutaties januari 2024)

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 januari 1956 brandde de voormalige parochiekerk van Vorstenbosch geheel uit.  De kerk die naast de huidige kerk stond deed op dat moment al ruim 20 jaar dienst als parochiehuis en deels pakhuis van de CAV. Er waren onder andere een bibliotheek en het Wit-Gele Kruis in ondergebracht en het gebouw diende als toneel-, film- en vergaderzaal.  De brand, die ’s nachts ontdekt werd door Hein van den Berg (de vader van Jo) verwoestte het gebouw totaal. De avond ervoor was er een vergadering van de eierbond geweest. Hoofdassistent pluimveeteeltconsulent J.G.A. Jansen uit Eindhoven had er een toelichting gegeven en de er werd een pluimveefilm vertoond. Die avond had de kachel gebrand. De oorzaak van de brand was (aldus een artikel in De Brug van 14/1/1956) een barst in de schoorsteen waardoor vuur in contact kon komen met de bepleistering en de dakconstructie die later die nacht tot de brand zouden leiden.

Na de brand werd het gebouw afgebroken en het huidige grasveld ingericht. Vanonder de fundering kwamen nog resten van een oud kerkhof tevoorschijn. Op de plek van de huidige kerk stond van de 14de eeuw tot ca 1850 de oude St. Anthoniuskapel (zie straatnamen, Kapelstraat).  De brand was aanleiding om over de bouw van een nieuw gemeenschapshuis te praten. Zeven jaar later werd aan de Schoolstraat een nieuw gemeenschapshuis geopend. Weet u meer of heeft u herinneringen aan de oude kerk? reageer gerust!

Interieur kerk ca 1900

Interieur kerk ca 1900 (klik voor grote weergave)

BrandOudeKerk04011956_bewerkt

Interieur kerk na de brand. Goed te zien zijn de balken van de later aangebrachte verdiepingsvloer

 

Artikel uit de Tijd 4 januari 1956

Artikel uit de Tijd 4 januari 1956

 
Bericht in de Haalover jaargang 2 nummer 1, januari 1956
“Vermelden we nog dat er in Vorstenbosch een grote brand is geweest. Daar is n.l. het parochiehuis, tevens pakhuis van de C.A.V. midden in de nacht geheel afgebrand hetgeen in het dorpje een paniek veroorzaakte. Er waren maar liefst plm.13 spuiten en ladderwagens aanwezig, zelfs drie stuks uit Den Bosch. Men heeft het geval niet kunnen keren, maar wel de aangrenzende nieuwe
kerk kunnen behouden. De brandweer van Nistelrode heeft vanaf des nachts tot des middags 4 uur pal in de strijd gestaan ondanks bitter koude en bevroren slangen. Maar enige dagen later hadden de spuitgasten hun jaarlijkse teeravond in café Henst van Steenbergen (Nistelrode) en toen zijn ze er in geslaagd de spanning te breken. “
Steekwoorden: , , ,
f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

1 reactie

  1. Jo v d Berg 3 januari 2013 at 13:21

    De avond voor de brand was er een voorlichtingsavond over de pluimveehouderij daar ben ik toen geweest tot ongeveer half 11.

VORSTENBOSCH info