Van toen: Marinus de kuster

Reacties uitgeschakeld voor Van toen: Marinus de kuster 222

In de Gelderlander van 6/7 februari 1910 schreef Erica over “De kuster”.  Hiermee beschreef Michel Jan van den Berg een  stukje geschiedenis over een markant persoon rond de eeuwwisseling in Vorstenbosch. Marinus was de eerste bespeler van het kerkorgel van Vorstenbosch, en hij deed dat ruim 60 jaar lang. Daarnaast had hij nog meer functies in het dorp. Het bewerkte artikel van namen, foto’s en toelichtingen voorzien (zie hieronder) geeft een nog levendiger beeld van Vorstenbosch ca 110 jaar  geleden.

Michel Jan van de Berg werd op 18 jarige leeftijd als “ondermeester” in augustus 1904 aangenomen op de lagere school van Vorstenbosch. Hij huwde op 23 jarige leeftijd de dochter van de hoofdonderwijzer,  Anna Hartmann en verhuisde in november 1908 naar Nijmegen. Tot 1910 bleef hij nog onderwijzen in Vorstenbosch. Van den Berg had veel belangstelling voor geschiedenis en aardrijkskunde. Hij gaf vanaf 1916 lang les in die vakken op de HBS in Eindhoven. Daar stierf hij in 1956. Anna overleed in 1963.

Vanuit die belangstelling voor geschiedenis schrijft van de Berg vanaf 1907 eerst enkele artikelen in de Provinciaal Gelderse en Nijmeegse Courant en later in de Gelderlander over de toestand die hij in Vorstenbosch en omgeving aantrof en aanhoorde. In de Gelderlander schrijft hij iedere twee weken onder de titel “brieven uit Noord-Brabant” en onder het pseudoniem Erica  in bijna 3 jaar 75  brieven.  Zijn beschrijvingen, soms met enige spot en humor, geven een leuk beeld van het dagelijks leven circa 110 jaar geleden. 

In februari 1910 gaat zijn verhaal over de kuster. Lees hieronder een bewerkte en geïllustreerde heruitgave.   

De Kuster (1910/2019)

Zie ook eerdere bewerkte heruitgaven van artikelen van M.J. van den Berg :

Over de kermis en de schuts (1908/2019).

Maarte, de heks van het Lendersgat (2016)

Klazien, Piet Frensen en Sijnte (2013)

Het voornemen is om meerdere artikelen opnieuw te publiceren. Heeft u interessante informatie of foto’s over deze onderwijzer of de periode dat hij onderwijzer was in Vorstenbosch dan hou ik me zeer aanbevolen.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info