Van Toen: Lambertweg De Rips

Reacties uitgeschakeld voor Van Toen: Lambertweg De Rips 252

Globaal in de periode tussen midden 19de en midden 20ste eeuw zijn verschillende Vorstenbossche jongens en meisjes priester of kloosterzuster geworden. Een enkeling is nog actief en sinds de jaren 60 is er geen aanwas meer. Het is een uitdaging alle geestelijken die ons dorp heeft gekend in één overzicht in beeld te gaan brengen. In dit artikel een van hen als aftrap. 

Zestig jaar geleden kreeg in de Rips (gemeente Gemert-Bakel) een nieuwe straat in het dorp de naam Lambertweg, vernoemd naar de op 1 april 1917 in Vorstenbosch geboren Lambert de Groot, zoon van Antonius de Groot en Jacoba van Uden. In 1908 bouwde Toon de Groot het huis op de hoek van de Rietdijk/Derptweg. Tot 1926 had hij hier zijn smederij en stichtte hij zijn gezin. Verschillende familieleden de Groot hadden op met name de Derptweg door de eeuwen heen een smederij. Toon’s neef Toon is bekend als vader van de beroemde Bossche bollenbakker Jan de Groot.

Smid Toon de Groot verkocht in 1926 zijn smederij aan de Derptweg en verhuisde met zijn 7 kinderen,  waaronder de toen 9 jarige Lambert,  via Uden naar de Rips waar hij in 1928 een nieuwe smederij begon in het jonge ontginningsdorp. Dit jaar viert de Rips zijn 100 jarig bestaan. Toon overleed in 1932.  Oudste zoon Piet de Groot zette de smederij voort.

Zoon Lambert ging studeren voor priester en werd in 1942 in Luik tot priester gewijd. Na de oorlog vertrok hij als missionaris naar Zaïre. Hij was daar werkzaam tot 1967 en moest toen uit veiligheidsoverwegingen vertrekken. In 1968 werd hij uitgezonden naar Brazilië. Daar was hij vooral actief op het gebied van gezondheid en onderwijs. In 1991, op vakantie in Nederland, werd hij ziek en overleed hij op 74 jarige leeftijd.

Het feit dat een straatnaam naar hem vernoemd is getuigt van betrokkenheid en waardering van het dorp met het missiewerk van Lambert de Groot. De straat begint op de plek waar vroeger de smederij van zijn vader stond.  

Zie ook de special van Heemkundekring De Rips over de Lambertweg. 

Piet (nam smederij van vader Toon over in de Rips), Lambert en Lena de Groot

Bronnen: HHK de Rips, HKK Nistelvorst, Oude Woonplekken Cor Ottenheim, BHIC. Bewerking Frank Geenen. Reageren mag.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info