Het kapelletje bij de kerk [update 2024]

Reacties uitgeschakeld voor Het kapelletje bij de kerk [update 2024] 243

Vanwege monumentendag speciale aandacht voor een specifiek monumentje in het dorp, namelijk de kleine kapel met beeldhouwwerk voorstellende de Heilige Lambertus in aanbidding voor het Heilig Hart

 

Op zondag 25 juni 2000 was er bij gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de parochie een officiële opening van deze kapel met kunstwerk, een geschenk van de inwoners van de parochie. Of eigenlijk ging het om een heropening en herplaatsing van het kunstwerk na ca 40 jaar afwezigheid. Van 1937 tot ergens eind jaren 50/begin jaren 60 stond op deze plek al een kapel met het beeldhouwwerk. Deze kapel is destijds onder pastoor Liebregts gebouwd na afronding van de kerk. In de krant van 30 april 1937 lezen we “Naar wij vernemen heeft het H. Hartcomité besloten nog dit jaar een H.Hartmonument te plaatsen. Het ontwerp is van den heer H. van de Leur en het zal worden uitgevoerd door den heer H. Remmen te ‘s-Gravenhage.”

De architect van de kerk, Hendrik van de Leur, stond dus voor het ontwerp van het bouwwerk. Beeldhouwer Herman van Remmen ontwierp en maakte het beeldhouwwerk. Onder pastoor Sliepen is dit verdwenen. Mogelijk en waarschijnlijk was de brand van de oude kerk in 1956 hiervoor de aanleiding. Mogelijk is de kapel bij de bluswerkzaamheden beschadigd geraakt of stond het bij het ruimen van de restanten van de oude kerk in de weg. Het beeldhouwwerk is destijds bij Peeters steenhouwers in Veghel in bewaring genomen en raakte in Vorstenbosch in de vergetelheid. Bij gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de parochie is het beeldhouwwerk weer aan de kerk/parochie teruggegeven. Vrijwilligers bouwden een nieuwe kapel  en namen daarbij de tekening en foto van het oorspronkelijke gebouwtje als voorbeeld. 

Herman van Remmen

Beeldhouwer Herman van Remmen is in 1889 geboren in Velp (Gld). Hij volgde een opleiding bij beeldhouwer August Falise in Wageningen. Deze gaf o.a.ook les aan Toon van de Wiel (Breda) van wie in de kerk een kruiswegstatie hangt. Van Remmen verhuisde naar Den Haag waar hij van 1912 tot aan zijn dood in 1967 als beeldhouwer van voornamelijk sculpturen van heiligen werkzaam was. In diverse Nederlandse roomskatholieke kerken en instellingen staan beelden van zijn hand (o.a. Scheveningen, Steenderen, den Haag, Groningen, Katwijk aan Zee, Haarlem, Heino). Hij maakte ook enkele oorlogsmonumenten, o.a. in 1947 bij het Haagse Westeinde ziekenhuis en te ‘s-Heerenberg.

 

Ansichtkaart ca 1951 met originele kapel. Achter de bomenrij gaat de oude kerk die toen dienst deed als CAV pakhuis annex gemeenschapshuis schuil. Dat gebouw brandde in 1956 af.

Originele schets van de kapel van de hand van architect Hendrik van de Leur.

Handtekening Herman van Remmen op het beeldhouwwerk.

Heilige Lambertus (patroonheilige van de kerk) in aanbidding voor het Heilig Hart, kunstwerk uit ca 1933, gemaakt door Herman van Remmen (1889-1967).

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info