Kerstbomen opgeruimd

Reacties uitgeschakeld voor Kerstbomen opgeruimd 235
kerstboomverbranding

foto: Wouter van den Dungen

Op vrijdag 9 januari werden aan de Peelstraat de oude kerstbomen verbrand. Kinderen hadden die in het dorp opgehaald en naar de Peelstraat gebracht. Het weer zorgde ervoor dat er bij de verbranding veel rook vrij kwam.

Stichting Jeugdbelangen organiseerde de kerstboomverbranding ook dit jaar weer. De vrijwillige brandweer van Nistelrode assisteerde bij het in brand steken en zag toe op de veiligheid. De slagwerkgroep van de Notenkrakers zorgde voor muzikale begeleiding. De kerstboomverbranding komt voort uit de eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren. Al voor het ontstaan van het Christendom was het gebruikelijk om vuren aan te steken en dan te doven, als een soort ritueel einde van het voorbije jaar. Vervolgens werden nieuwe vuren aangestoken om de komst van het ‘licht’ (ook letterlijk de langere dagen) en het nieuwe jaar te vieren. Het is bekend dat de Germanen tijdens het Joelfeest (het feest rond de zonnewende) zogeheten ‘Joelvuren’ maakten om de kwade krachten te verdrijven. Overigens maakten zij naast het vuur ook veel lawaai (‘joelen’), wat de basis vormde voor ons hedendaagse vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht.

Vandaag de dag is de kerstboomverbranding een spectaculaire activiteit en een praktische manier om van de oude kerstbomen af te komen.

Jo van den Berg maakte onderstaande foto’s van de activiteit.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info