Haags bleekneusje zoekt opvangadres van toen

1 1070
bevrijding

kinderen vieren de bevrijding in Den Haag

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het zuiden van Nederland werd bevrijd. Vorstenbosch heeft niet heel veel schade ondervonden van de oorlog. Wel was het een veilige haven voor veel kinderen uit de Randstad. Bekend zijn bijvoorbeeld Leentje Egger en Willy van de Wijngaart. Leentje, een joods meisje dat moest vluchten voor de razzia’s op Joden en een aantal jaren bij de familie Voets op de Heuvel woonde. Willy die door het bombardement op Rotterdam in Vorstenbosch terecht kwam en bij de familie Geenen op de Oude Veghelsedijk verbleef. Willy verhuisde in de zestiger jaren vanuit Rotterdam naar Vorstenbosch. Ook bij de familie van Hout aan de Kampweg verbleven joodse kinderen. Arnold van Houdt herinnert zich Elie Hart uit den Haag nog.

Deze week kreeg Vorstenbosch-info een mail van de 75 jarige Elly van Blijswijk uit Waalwijk (update overleden in 2019). Begin 1944 kwam zij als 6-jarig meisje met haar 1 jaar jongere zusje Willy vanuit Den Haag naar Vorstenbosch. Zij kreeg er onderdak bij een gezin met minimaal drie oudere kinderen of jong volwassenen. Het moet niet ver van de molen geweest zijn zoals zij zich herinnert. Vrij kort na 6 september 1944, na Dolle dinsdag, zijn zij door haar moeder weer opgehaald. Ze hebben toen een fiets van een Vorstenboschenaar geleend om naar het station in Den Bosch te fietsen. In juni 1945 (9 juni, gedeeltelijke zonsverduistering) waren ze even weer in Vorstenbosch om de fiets terug te brengen. Ze bracht toen ook een bezoek aan de basisschool. Na de oorlog is er verder geen contact meer geweest.

Elly zou heel graag willen weten bij wie ze destijds met haar zus ondergebracht waren en of mogelijk een van de kinderen die haar en haar zus destijds hebben verzorgd nog leven. Misschien zijn er ook nog foto´s, dat zou helemaal mooi zijn. Elly weet zich namen en locatie niet meer te herinneren, maar is erg benieuwd.

Wie weet er meer van deze Haagse bleekneusjes die in 1944 tijdelijk in Vorstenbosch verbleven? Laat het ons weten. Wij zorgen dan weer dat het wordt doorgesluisd en er zo mogelijk een contact wordt gelegd.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

1 reactie

 1. Arnold van Houdt 9 april 2014 at 12:46

  L.S.
  Aardig om te lezen over de Haagse bleekneusjes. Over het verblijf van Elie Hart in ons gezin.
  Hij verbleef in ons gezin tot aan de bevrijding. Ik schreef over hem in mijn aan U gezonden reactie “wat is geen oorlog”. Was wel de enige joodse jongen die bij ons verbleef. Hij is later naar Amerika geëmigreerd en is inmiddels overleden. Hij kwam uit Rotterdam (geb. 20 april 1929).
  Na de oorlog hadden wij wel Haagse bleekneusjes in huis. De eerste was Beppie Ponsen, ze woonde in Den Haag aan het Spui. Kwam nog lang elk jaar terug. Was in ons gezin erg geliefd. Later kwam ook Ankie Overvliet. Zij zat op een school als voorbereiding om balletdanseres te worden. Dat was natuurlijk boeiend.

  Vorenstaande informatie voor de aardigheid met vriendelijke groet.

  Arnold van Houdt

VORSTENBOSCH info