[FOTO’S] Yad Vashem postuum uitgereikt aan Grard en Betje Voets

Reacties uitgeschakeld voor [FOTO’S] Yad Vashem postuum uitgereikt aan Grard en Betje Voets 450

Op 10 oktober ontvingen Grard en Betje Voets-Bronts postuum de Yad Vashem onderscheiding uit handen van mevrouw Nira Staretz, minister-counsellor van de ambassade van Israël. De onderscheiding werd overhandigd aan Jo van de Biggelaar-Voets, de oudste dochter van de familie Voets.  

Deze hoge Israëlische Yad Vashem onderscheiding wordt uitgereikt voor hulp aan Joden tijdens de tweede wereldoorlog. Na Polen telt Nederland de meeste onderscheidingen. Daar staat ook tegenover dat de Joodse gemeenschap in Nederland het hardst getroffen is in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 80% van de Nederlandse Joden werd in een van de vernietigingskampen vermoord.

Hélène Petter-Egger (87), die de onderscheiding aanvroeg, sprak haar dank uit aan de familie Voets en de Vorstenbossche gemeenschap. Zij las een deel voor van haar verhaal tijdens de oorlog in Vorstenbosch. Haar dochter Debby noteerde dat in 2009 in een boekje met de titel, “Ik ben er nog” en maakte daarvan ook een theatervoorstelling. Ook zij sprak haar dank uit.

Burgemeester Moorman prees de “verschilligheid” van de ouders Voets en memoreerde aan de heronthulling van de Eggerlaan met onderschrift begin dit jaar. Daarmee is voor iedere passant helder naar wie deze straat genoemd is en waarom. In de zestiger jaar kreeg deze straat deze naam al.

Directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum Kamp Westerbork ging in op de geschiedenis van de Jodenvervolging na de oorlog. Vanuit Westerbork gingen de broers van Hélène, Daniël en Julius, op transport naar het vernietigingskamp in Polen. In 2018 wordt met “het jaar van verzet” meer aandacht geschonken aan de vele Nederlanders die in de oorlog op eigen wijze of  georganiseerd het verzet tegen de Duitse overheersers invulden.

In de Stuik waren familie, vrienden en genodigden aanwezig bij de ceremonie die omlijst werd met muziek, zang en gedichten. Ad Voets, zoon van Grard en Betje, sloot de ceremonie af met waardering en dank.

Zie video DTV

Foto’s: Jo van den Berg

Tekst: Frank Geenen

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info