vliegtuigbemanning krijg een gezicht

Reacties uitgeschakeld voor vliegtuigbemanning krijg een gezicht 262

 

De initiatiefnemers van het oorlogsmonument op de Meuwelweg hebben op 5 december een plaquette met foto’s van de bemanning geplaatst.  Op woensdag 20 september 1944 stortte hier een Stirling bommenwerper van het 620ste Airborne squadron neer. Het vliegtuig was met 16 andere bommenwerpers onderweg naar Arnhem voor een bevrijdingsoperatie. Van de 17 toestellen werden er twee neergeschoten. De 15 overige toestellen kwamen weer heel terug in Engeland. Jos van den Heuvel en Piet van Dijk plaatsten de plaquette, Jan Smolenaers legde het op beeld vast.

Van de acht bemanningsleden kwamen er 5 om het leven.  Maurice McHugh, de piloot en enige Australiër was 21 jaar, de overige bemanningsleden waren Brits. Eric Arthur Bradshaw overleed ook op 21 jarige leeftijd. Thomas Vickers en Ernest Victor Heckford waren nog maar 19. John Waring was 35 jaar. David P. Evans, John S. Hume en Nickolas Gascoyne sprongen met een parachute uit het vliegtuig en wisten naar Engeland te ontsnappen. Hume en Gascoyne werden door koster Bert van Kessel enkele dagen schuil gehouden in de kerk. De overleden bemanning is op de militaire begraafplaats in Groesbeek begraven. 

De initiatiefnemers geven met deze aanvulling van in ieder geval vier van de acht jonge bemanningsleden een gezicht aam de vele militairen die er mede voor hebben gezorgd dat wij hier nu in vrede kunnen leven. Voor passanten en bezoekers maakt dat de herinneringsplek nog imposanter.

Onderstaande foto’s prijken op de plaquette. Van de vier overige leden is helaas (nog) geen foto beschikbaar.

Zie op de pagina oorlog en bevrijding eerdere gepubliceerde artikelen over het oorlogsmonument.

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info