Denk mee over herinrichting Kerkstraat

Reacties uitgeschakeld voor Denk mee over herinrichting Kerkstraat 264

Al vanaf 2016 staat concrete aanpak van de Kerkstraat in de gemeentebegroting, maar toen ook al meteen met uitstel tot na 2020. Nu lijkt het er van te komen. De gemeente heeft eerste plannen voor een herinrichting naar een erftoegangsweg/woonstraat op papier staan.  Op 26 november jl. heeft er een virtuele bijeenkomst plaatsgevonden met een vertegenwoordiging van aanwonenden en gebruikers. De gemeente is ook zeer benieuwd naar de mening van alle inwoners van Vorstenbosch. Wat moet de uitstraling van de Kerkstraat worden. Hoe moet het verkeer zich gedragen? Hoe wordt het best de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers gediend? Hoeveel groen moet er in de straat en komen er dan toch (geen) bomen in de straat?  Geef uw mening uiterlijk 6 december door aan gemeente@bernheze.org.

Planning

  • Startbijeenkomst 26 november
  • Op de projectpagina www.bernheze.org/inwoners-en-ondernemers/parkeren-verkeer-en-vervoer/herinrichting-kerkstraat-vorstenbosch/  tref je meer informatie over het project. Tot en met 6 december kunnen reacties doorgegeven worden door een email te sturen naar gemeente@bernheze.org.
  • Eind januari 2021 is een voorlopig ontwerp beschikbaar. Daarover zal worden gecommuniceerd en opnieuw bestaat dan de mogelijkheid om er op te reageren.
  • Ca begin april is een definitief ontwerp klaar. Dat wordt gecommuniceerd met de direct aanwonenden.
  • Wanneer uitvoering start is niet aangegeven, maar waarschijnlijk in de tweede helft van 2021.

Presentatie van de plannen herinrichting Kerkstraat (startbijeenkomst 26 november)

Historie

De Kerkstraat heeft in het verleden al veel stof doen opwaaien. In de jaren 30 letterlijk, toen de zandweg van een “kunstverharding” moest worden voorzien. De weg van Veghel naar Vorstenbosch was intussen verhard, maar in het dorp bleef het een zandweg. Een meerderheid van de Nistelrodense raad “gunde” het dorp (nog) geen harde weg.

In 1974 werd in de Kerkstraat riolering aangelegd (foto). Intussen nam de automobiliteit ook snel toe, en zeker ook het vrachtverkeer. De verkeersveiligheid was zwaar in het geding, drukte en snelheid zorgde voor verkeersongevallen, slachtoffers en overlast van geluid. Dit leidde in 1983 tot de aanleg van een remmende verkeerssluis bij de kerk. Deze eerste verkeersremmer leidde nog tot landelijk nieuws. Maar een sterk gewenste complete herinrichting bleef uit, ondanks druk van buurtvereniging de Kerkstraat en de Stichting Dorpsraad.

Met de aanleg van de A50 kwam de functie van doorgaande weg te vervallen en werd opnieuw de herinrichting actueel. In het dorpsplan Vorstenbosch van 2009 is een groene verblijfstraat als wensbeeld geformuleerd en in  het Verkeerscirculatieplan van 2009 werd herinrichting voorzien in 2010. Helaas lukte het pas in 2016 om een herinrichting in de begroting voorzichtig op te nemen voor realisatie na 2020.

Aanleg van riolering in de Kerkstraat 1974

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info