Van Toen: Vorstenbosch de film 1968

Reacties uitgeschakeld voor Van Toen: Vorstenbosch de film 1968 3189

Johan Adolfs maakte tussen 1949 en 1969 bijna 1500 dorpsfilms in Nederland samen met lokale verenigingen. “Heel Nederland op de film” was zijn motto en de dorpsfilms droegen naast de dorpsnaam vaak de titel “Hoe het hier reilt en zeilt”. 

In 1968 (55 jaar geleden) was hij op enkele regenachtige dagen in Vorstenbosch om daar het dagelijks leven van dat moment zo goed als mogelijk vast te leggen. Later dat jaar werd de film enkele keren in het gemeenschapshuis vertoond. De film laat een mooi en voor velen herkenbaar tijdsbeeld zien van het dorp, de inwoners en het verenigingsleven. De film is zonder geluid opgenomen.

Martien van Grunsven kocht begin jaren 90 de film van de erven Adolfs. De originele 8 mm film heeft hij vervolgens ruim 30 jaar in bewaring gehad en bij zijn verhuizing uit Vorstenbosch overgedragen aan Rien van der Steen. Frank Geenen liet de film bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch digitaliseren. Binnenkort wordt deze opgenomen  in de website www.brabantinbeelden.nl

Frank Geenen voorzag de film van namen die bij hem bekend zijn. Inmiddels zijn ook verschillende aanvullingen aangeleverd en verwerkt [update film versie 1.2]. Maar er ontbreken er nog een aantal. Wie helpt mee om de ‘filmsterren’ van toen van namen te voorzien? En wie heeft nog herinnering aan de filmdagen of heeft misschien zelf of naaste familieleden die hebben meegewerkt aan de organisatie hiervan? We horen het graag!  Meer over de bijzondere Adolfs collectie vind je in het document “Heel Nederland op de Film”

Voor de beste weergavekwaliteit, druk in de balk naast de tekst YOUTUBE op het wieltje, en kies voor 1080p (HD). Zet ook het scherm op volledig (meest rechtse pictogram in de balk). Veel kijkplezier.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Vorstenbosch? Kijk dan ook eens op de pagina met artikelen over de historie van ons dorp.

(oorspr bericht 13/4 2023)

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info