Gildekeizer en gildekoning

Reacties uitgeschakeld voor Gildekeizer en gildekoning 217

Traditioneel vindt op kermiszaterdag het koningschieten plaats op ’t Gildebergske.

In de ochtend ging eerst een twintigtal personen bij oud koning Bert van de Wetering op bezoek. Ze brachten hem een vendelhulde en na koffie met cake en borreltje werd de terugweg naar gildehuis ondernomen. De koningsvogel was gepresenteerd en uitvoerig geïnspecteerd door alle leden. De 13 deelnemende schutters werden ingedeeld voor schietvolgorde.

Het was nu de beurt aan Bert van de Wetering om zijn laatste plicht als koning te voldoen, voordat hij van zijn koningsvogel en schildenvest ontdaan zou worden. Hij heeft een schild laten maken in de dezelfde vorm als zijn eerdere schild van zijn koningsschap. Deze keer heeft hij zijn werk als timmerman en zijn 40 jaar huwelijk met Marion weergegeven.

Het vrijen van de schutsboom werd gedaan door vaandrig Marc Somers, met tamboer Maarten Hoefs en ook oud koning Bert van de Wetering en het opening schoten gelost door scheidend gildekoning Bert. Vooraf gaf hij al aan dat hij niet meer de titel gildekoning kon behalen, maar dat hij zeker zijn best zou doen om de titel Keizer te veroveren. Voor de lunch werden 10 schiet ronden gehouden, na 131 schoten had Bert zich tot Keizer geschoten.

Na de lunch werd een tweede koningsvogel omhoog gebracht, het zou slechts 5 ronden duren voordat de vogel na het 65e schot omlaag zou komen met 19 deelnemers. Eric van den Heuvel was voor de 3e keer de gelukkige die de titel Gildekoning met bijbehorend koningsvogel in bezit kreeg. Het was 19 jaar geleden dat hij gildekoning geweest was. De installatie en vendelhulde werd op ‘t Gildebergske uitgevoerd, om zo Keizer en Gildekoning tegelijk te doen.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info