Van toen: konijn van Olland

Reacties uitgeschakeld voor Van toen: konijn van Olland 287

In 1809 bracht de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, een bezoek aan Brabant. Van 13 april tot en met 17 mei trok hij met een gevolg van ca 150 mensen van Grave naar Tholen in Zeeland. Op zaterdagmiddag 22 april, deze week 212 jaar geleden, ging zijn reis onverwacht door Vorstenbosch. Bedoeling was dat hij via Uden zou gaan. Het weer die dag zorgde er voor dat de reis wat anders verliep en de koning met zijn gevolg Vorstenbosch passeerde onderweg van Den Bosch naar Ravenstein.

Het bezoek was niet meer dan een doortocht. Het moet voor de bevolking van toen wel een indrukwekkende doortocht zijn geweest. Lodewijk Napoleon was vergezeld van ca 150 mensen.  Maar men was met de doortocht van Franse legers in 1794 ook al wel wat gewend. Deze keer ging het er veel vrediger en vrolijker aan toe. Met deze reis kreeg Lodewijk Napoleon veel krediet in Brabant, ook omdat hij de katholieken de kerken teruggaf en enkele dorpen verloste van de heersende zweetziekte. Ook zijn inspanning om de taal eigen te maken werd gewaardeerd. Bekend werd hij daarmee door zijn uitspraak “ick ben konijn van Olland” waarmee hij “ik ben koning van Holland” bedoelde. 

In 1810 kwam er abrupt een einde aan zijn koningschap en het koninkrijk. Zijn broer, keizer Napoleon, had een oplopend conflict met Lodewijk. Hij annexeerde de lage landen en trok ze weer bij Frankrijk. 

Het verhaal van de doortocht van Napoleon door Vorstenbosch is onlosmakelijk gekoppeld aan de het volksverhaal van Ruth de voorspeller van Vorstenbosch.  Michel Jan van den Berg, onderwijzer aan de lagere school schreef in 1907 “Doch in die dagen leefde in Vorstenbosch aan den kant der Loosbroekse Heide een man Ruth Antonissen genaamd, die de gave der voorzegging bezat. Deze nu had ondermeer voorspeld, dat terwijl in Uden de erebogen opgericht zouden zijn, de Koning rusten zou in het Lendersgat. En werkelijk! In plaats van zich over Uden naar Ravenstein  te begeven, waar hij den nacht zou doorbrengen, nam Zijne Majesteit den weg over de Watersteeg naar Vorstenbosch, ging langs de Brakke in de richting van Nistelrode en gekomen bij het Lendersgat, daar struikelt het paard, dat de vorst bereed! Deze moest afstijgen en Ruths voorspelling werd bewaarheid.”

Over de zonderling die hier Ruth Anthonissen wordt genoemd een andere keer meer.

Zie ook onderstaande video

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info