Van toen: het leven in en om Vorstenbosch

Reacties uitgeschakeld voor Van toen: het leven in en om Vorstenbosch 288

Anna Hartmann en Michel Jan van de Berg poserend, waarschijnlijk voor de oude Sint Jozefschool.

Michel Jan van de Berg werd op 18 jarige leeftijd als “ondermeester” in augustus 1904 aangenomen op de lagere school van Vorstenbosch. Hij huwde op 23 jarige leeftijd de dochter van de hoofdonderwijzer,  Anna Hartmann en verhuisde in november 1908 naar Nijmegen. Tot 1910 bleef hij nog onderwijzen in Vorstenbosch. Van den Berg had veel belangstelling voor geschiedenis en aardrijkskunde. Hij gaf vanaf 1916 lang les in die vakken op de HBS in Eindhoven. Daar stierf hij in 1956. Anna overleed in 1963.

Vanuit die belangstelling voor geschiedenis schrijft van de Berg vanaf 1907 eerst enkele artikelen in de Provinciaal Gelderse en Nijmeegse Courant en later in de Gelderlander over de toestand die hij in Vorstenbosch en omgeving aantrof en aanhoorde. In de Gelderlander schrijft hij iedere twee weken onder de titel “brieven uit Noord-Brabant” en onder het pseudoniem Erica  in bijna 3 jaar 75  brieven.  Zijn beschrijvingen, soms met enige spot en humor, geven een leuk beeld van het dagelijks leven circa 110 jaar geleden. 

Op 1 november 1908 gaat zijn verhaal over de kermis en de schuts. Toepasselijk voor deze kermisperiode bijgevoegd een bewerkte heruitgave van dit artikel: 

Over de kermis en de schuts (1908).

Zie ook eerdere bewerkte heruitgaven van artikelen van M.J. van de Berg : 

Maarte, de heks van het Lendersgat (2016)

Klazien, Piet Frensen en Sijnte (2013)

Het voornemen is om meerdere artikelen opnieuw te publiceren. Heeft u interessante informatie of foto’s over deze onderwijzer of de periode dat hij onderwijzer was in Vorstenbosch dan hou ik me zeer aanbevolen.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info