Straatnamen: Langenbergsestraat

Reacties uitgeschakeld voor Straatnamen: Langenbergsestraat 624
Langenbergsestraat 3

Oude boerderij Langenbergsestraat 3 (1791). Klik voor grote weergave

In de serie verklaring van straatnamen in Vorstenbosch deze keer de Langenbergsestraat. Een hard bewijs voor de verklaring van deze straatnaam is nog niet gevonden, maar de naam verwijst duidelijk naar een langgerekte ophoging van het landschap. ‘Berg’ moeten we niet al te letterlijk nemen. Deze straat, tot de herindeling van 1994 behorende tot de gemeente Heeswijk-Dinther kent al een oude bewoningsgeschiedenis. Het wooncluster dat we nu vooral kennen als “De Dintherse Hoek” werd vroeger ook wel Dinthers Vorstenbosch genoemd. Vorstenbosch kende enkele eeuwen geleden vooral dit woonclusters en een cluster rond de toenmalige kerk, school en winkels op Bedaf (omgeving Riethoeve).

Langenbergsestraat

Op beschikbare oude kaarten is de “lange berg” niet herkenbaar.  Martin de Barbason, lang bewoner van een van de oudste woningen aan de Langenbergsestraat vertelt ” Vóór de ruilverkaveling lag aan het einde van de straat, in het verlengde ervan, een kleine zandverstuiving, een soort mini Bedaf. In de volksmond heette deze “De langen berg”. “

Langenbergsestraat_kaart

Langenbergsestraat omstreeks 1830

De langenbergsestraat verbindt nu de Vorstenbosseweg met de Leeghandseweg. Voor de ruilverkaveling in de zestiger jaren  was de Langenbergsestraat de toegang naar een soort brink (dorpspleintje) waaromheen huizen gegroepeerd stonden.

Weet je meer over de historie van deze of andere straatnamen in Vorstenbosch? Reageer via webmaster@vorstenbosch-info.nl of onderstaand reactieformulier.

Zie meer over oude woonplekken aan de Langenbergsestraat van de hand van Cor Ottenheim onder “Oud Vorstenbosch”

Bron foto Langenbergsestraat 3: www.bhic.nl

Bron kadasterkaart omstreeks 1830.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info