Molenaarsexamen op Windlust

Reacties uitgeschakeld voor Molenaarsexamen op Windlust 292

molengeslaagden

Op woensdag 13 mei werden examens afgenomen bij drie aspirant molenaars op de molen in Vorstenbosch. Het examen bestaat uit een praktijk gedeelte en een theorie gedeelte. Praktijk houdt in het op de wind zetten van de molen, het opzeilen en afzeilen, veiligheden. Theorie bestaat uit allerlei vragen over de opbouw van molen, wieksystemen, afstellingen en heel belangrijk het weer. In anderhalf uur tijd worden zij doorgezaagd.

Alle drie aspirant molenaars zijn geslaagd. Een daarvan is de 72 jarige Ad van de Akker die zijn opleiding kreeg op de molen in Nistelrode. Nu Ad geslaagd is zal hij in Nistelrode blijven draaien. Henk van de Oetelaar uit Schijndel, opgeleid in Eerde zal ook in Eerde blijven draaien. Jan Kamphuis uit Grave opgeleid in Afferden zal ook daar blijven draaien.

Acht weken lang zijn de drie leerling molenaars bij molenaar Marcel Voorneman de zondag te gast geweest op de molen. Omdat elke molen zijn specifieke gebruiken heeft konden de aspirant molenaars in Vorstenbosch draaien.

De examens werden afgenomen door vier personen van de Vereniging de Hollandse Molen.

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info