Klazien, Piet Frensen en Sijntje

2 225
SijntjedeWit_600

Sijntje de Wever ( Josewina de Wit)

In de Gelderlander schreef rond 1910 ene Erica onder de titel “Brieven uit Noord Brabant” een aantal artikelen over het leven van toen in en om Vorstenbosch. Deze brieven geven een aardig beeld van het dagelijks leven en de omgeving van 100 jaar geleden. Met een kleine aanpassing in de tekst ten gunste van de leesbaarheid en wat toelichtingen uit nader onderzoek zijn ze nog interessanter.  Een eerste brief gaat over drie opvallende figuren in en om Vorstenbosch uit de editie van 4 oktober 1908.

Van Klazien, Piet Frensen en Sijntje.   Lees of download hier de bewerkte tekst

Twee van de drie zijn nader te duiden, te weten Klazien zijnde Nicolasina van der Wijst en Sijntje oftewel Josewina de Wit alias Sijntje de Wever.  Als lezers het verhaal meer kunnen aankleden dan horen we dat heel graag. Wie was Piet Frensen? Waar woonden de hoofdpersonen uit dit verhaal precies? Het zou helemaal fraai zijn als ook van Klazien en Piet foto’s te vinden zijn. Veel leesplezier.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

2 reacties

  1. wim rijkers 22 februari 2013 at 12:02

    Geweldig mooi verhaal en uitleg Frank.
    Ik denk dat Piet Frensen woonde waar nu de Vrije Tuigel is en waar eerst Jan v Berkel de ouders van Maarten woonden, ik heb dit gehoord van mijn ouders, Moeder werkte bij Frensen vandaar dat ze mijn Vadere Has heeft leren kennen, ik weet dat er in plaats Zeeland enkele Frensen woonden waar ze destijds naar toe zijn verhuisd, dus wie weet.

  2. Henk Buijks 18 februari 2013 at 13:45

    Mooi verhaal, Frank, en een leuke manier van verwerking op deze manier, met documentering van een aantal namen en feiten!

VORSTENBOSCH info