Ik kwam van de hel in de hemel

Reacties uitgeschakeld voor Ik kwam van de hel in de hemel 1846

Hélène Egger met Jo en Mia Voets in de oorlogsjaren

“Toen ik uit Rotterdam weg moest was ik totaal onverschillig. Met in mijn hoofd de beelden van mijn familie op dat zolderkamertje, die benauwde lucht nog in mijn neus, zat ik met tante Greet in de trein. Ik had geen kleren meer. Alleen het jurkje dat ik aanhad. Tot op de draad versleten. De reis duurde heel lang. Ik mocht in de trein niet praten…  Op het station van Veghel in Noord-Brabant stapten we uit. Tante Greet vertelde me dat we naar Vorstenbosch gingen. Daar had ik nog nooit van gehoord. We moesten lopen, want er reed geen openbaar vervoer.  Bij de boer kregen we thee en een boterham. Een echte boterham! Zoiets lekkers had ik in tijden niet gehad. Ik kwam van de hel in de hemel. Ik werd zo hartelijk opgenomen in dit arme, katholieke gezin dat ik me onmiddellijk thuis voelde. De volgende dag was het zondag en mocht ik meteen mee naar de kerk. Voor het eerst sinds tijden kon ik gewoon veilig buiten zijn. Er was in het hele dorp geen NSB’er te vinden. Toch wist niemand, behalve de vader en moeder, dat ik een Joods meisje was. Het zou veel te gevaarlijk zijn om dat te vertellen. Er hoefde er maar eentje fout te zijn en je was verraden. Ze vertelden dat ik een nichtje uit Rotterdam was. Ik kwam aansterken op het platteland. Niemand vond dat raar. Ondanks mijn zwarte haar viel ik in deze familie helemaal niet op als een vreemde.”

Dit is een fragment uit het boek “Ik ben er nog, het verhaal van mijn moeder Hélène Egger” opgetekend door Debby Petter in 2009. Het boek is hier te bestellen.De Eggerlaan is naar Hélène Egger vernoemd. In de oorlogsjaren woonde Hélène bij de familie Voets aan de Heuvel.

Debby Petter heeft van dit boek een solo theatervoorstelling gemaakt. Deze is nog tot 7 april in diverse theaters in het land te zien. Zie hiervoor www.hekwerk.nl. Hieronder de trailer van een indrukwekkende voorstelling. Debby Petter werkte jarenlang voor televisie. Zij presenteerde onder andere zes jaar lang het NOS-Journaal. Debby Petter is getrouwd met Youp van ’t Hek.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info