Ik ben er nog

Reacties uitgeschakeld voor Ik ben er nog 293

In Las Vegas is de film “Ik ben er nog” van het oorlogsmuseum Overloon over het leven van Hélène Egger in de oorlog in de prijzen gevallen. Eerder dit jaar ontvang deze film al een Nederlandse prijs (zie bericht hieronder). De korte film werd bekroond met een Gold World Medal bij The New York Festivals.
“Ik ben er nog” werd gemaakt voor de vernieuwde vaste expositie in het museum. In iets meer dan vijf minuten krijgt de museumbezoeker te zien wat de jonge Hélène Egger als Joods meisje in de oorlog doormaakte en wie zij om haar heen allemaal verloor. Hélène Egger overleefde de oorlog zelf ternauwernood en komt zelf ook in beeld. Zij vertelt dat ze pas sinds kort kan vertellen over alle dingen die ze in die donkere jaren meemaakte.
Bureau Duinzand uit Amsterdam tekende voor de productie en mag de prijs in ontvangst nemen. Het filmpje wordt continu vertoond in het museum. Bekijk het filmpje hieronder.

In het oorlogsmuseum in Overloon is sinds 2016 een tentoonstelling met verhalen van mensen die de bezetting van heel dichtbij of heel persoonlijk hebben meegemaakt. Hélène Egger zat als joods meisje enige tijd in Vorstenbosch ondergedoken. Zij vertelt haar verhaal in deze tentoonstelling.  In opdracht van het oorlogsmuseum is door Duinzand museale projecten een film gemaakt over de oorlogsjaren van Hélène Egger.  De film laat goed zien hoe Hélène Egger als 10 jarig Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog iedereen om zich heen verliest.  Een ingrijpende film. In september j.l werd bekend dat deze film de Gouden Reiger heeft gewonnen, een landelijke prijs voor de beste in opdracht gemaakte film en onderdeel van het Nederlands Film Festival.

De film is hieronder te zien maar ook dagelijks in het museum. De tentoonstelling is zeer de moeite waard om te bekijken.

Op initiatief van Hélène Egger werd aan  Grad en Betje Voets vorig jaar de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. In 2016 onthulde Hélène Egger een nieuw straatnaambord met onderschrift van de Eggerlaan. 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info