Hoe stemde Vorstenbosch

Reacties uitgeschakeld voor Hoe stemde Vorstenbosch 341

82,3% van de stemgerechtigden in Bernheze ging afgelopen dinsdag naar de stembus. Ook in Vorstenbosch was de opkomst met 79,4% groot. Er werden 1421 stemmen uitgebracht op het stembureau in De Stuik. Dat is 6,9% van het aantal uitgebrachte stemmen in Bernheze.

Net als op de meeste stembureaus in Nederland haalde ook de PVV in Vorstenbosch het grootste percentage stemmen, gevolgd door VVD en BBB. In 2021 was de VVD nog de grootste partij, gevolgd door het CDA en D66. In 2017 en alle jaren daarvoor behaalden het CDA en haar voorlopers steeds de meerderheid van stemmen binnen. Vorstenbosch is daarmee net als nagenoeg de rest van Nederland naar rechts aan het schuiven. Ten opzichte van Bernheze en Landelijk zien we vooral een afwijking bij GL/PvdA (minder stemmen) en BBB (meer stemmen).

De massale toeloop naar de partij van Geert Wilders kan om meerdere redenen bijzonder worden genoemd. Nog niet zo heel lang geleden werd hij om zijn standpunten en uitspraken door de  massa verfoeid. Blijkbaar is een grote menigte hier intussen gewend aan geraakt en is men zijn mening en uitspraken als een nieuw normaal gaan vinden. 

Bijzonder is ook de constructie van de PVV. Officieel bestaat de politieke vereniging uit slechts twee leden, Geert Wilders en de Stichting Groep Wilders. Daarmee is er eigenlijk geen sprake van een partij (een groep mensen met eenzelfde mening/ideologie). Er is onduidelijkheid over de organisatie en het democratisch gehalte van de PVV. Maar blijkbaar nemen kiezers dat op de koop toe. Terecht vragen meer democratische gevestigde partijen zich af of dit houdbaar is. Vorstenbosch-info is benieuwd naar de overwegingen van kiezers om op de PVV te stemmen.

Het is duidelijk dat een stemtraditie is doorbroken. Tot welk nieuw kabinet dit zal leiden gaan we het komend jaar zien. Dat de formatie een heel moeilijke zal zijn is duidelijk. Voorlopig zullen we dus nog met het demissionaire kabinet Rutte van doen hebben.

Hoe stemde Vorstenbosch 2021

PVV-Verkiezingsprogramma-2023

Laat vooral ook uw mening achter.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info