Het Kuijte orgel

Reacties uitgeschakeld voor Het Kuijte orgel 197

Het Kuijte orgel (klik voor grote weergave) foto Ton Strik

In de Sint Lambertuskerk staat een bijzonder orgel, een zogenaamd Kuijte orgel. Dit orgel, gebouwd in 1880 en grondig gerestaureerd in 1994, werd door de Osse orgelbouwer Janus (Adrianus ) Kuijte gebouwd voor de waterstaatskerk uit 1850.  Janus leefde van 1843 tot 1912. Hij leerde het vak via zijn opa Paulus en oom Leonardus van Nistelrooij van wie hij samen met zijn broer Paul in 1880 het bedrijf erfde.  Met de dood van Janus Kuijte kwam er een eind aan ruim tweehonder jaar orgelbouwers in Oss dat begon met Paulus van Eijsdonck in 1707 en overging in de familie van Nistelrooij en later Kuijte.  In een uitgave van dewerkendemensoss.nl is een artikel te vinden van het pand Hooghuisstraat 7 in Oss waar de orgelbouwers lang gevestigd waren.

In 1933 verhuisde het orgel naar de nieuwe kerk. Geld voor een nieuw orgel was er niet en met een kleine aanpassing werd het oude orgel geschikt gemaakt voor de nieuwe kerk. In de 70-tiger jaren constateerde de parochie dat restauratie van het orgel nodig was. In 1987 werd de stichting het Kuijte-orgel opgericht met als doel om geld in te zamelen voor restauratie. In 1992 kon de opdracht worden gegeven en op 1 mei 1994 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Naast een restauratie van het muziekdeel en het houtwerk werd het orgel dat in “eiken” geschilderd was voorzien van een witte kleur met ornamenten in bladgoud. Volgens de adviseurs paste dat beter bij het bakstenen interieur van de kerk.

Het orgel wordt tijdens de eucharistievieringen op zondagen nog regelmatig bespeeld door Niels Bloemen.

Lees meer over het orgel.

De parochie heeft in 1994 een boekje “Het Kuijte-orgel 1880 Vorstenbosch” uitgegeven. In de parochiekerk zijn nog exemplaren beschikbaar. Desgewenst kan Vorstenbosch-info.nl een digitaal exemplaar verzorgen.

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info