27 maart Zin in Brabant…Boeddha

Reacties uitgeschakeld voor 27 maart Zin in Brabant…Boeddha 325
20150528ZIBBoeddhistischeTempelVorstenboschRiaBelloGuusVanderValk_0008kl._

Bijzonder kleurrijke tempel in de langgevelboerderij. Foto: Rianne Vrijdag-Swinkels

In de nieuwe tv-serie ‘Zin in Brabant’ van Omroep Brabant worden tien Brabanders geportretteerd die met passie en openhartig vertellen over wat hen een extra dimensie aan het leven geeft. De uitzending van 27 maart  over de Boeddhatempel in Vorstenbosch vertelt het verhaal van Ria Bello en van Guus Valk. Als je ergens in Brabant Tibet kunt vinden, dan is het in dit centrum met een bijzonder kleurrijke tempel. In de documentaire worden Ria en Guus onder meer gevolgd naar een oud kasteel in België waar lama’s wonen. De documentaire over het Tibetaans centrum in Vorstenbosch duurt 25 minuten en wordt na de première op 27 maart om 19.00 uur ieder uur herhaald. Het is voor het eerst dat hedendaags geloof in de vroegere katholieke provincie Brabant op zo’n indringende manier voor het voetlicht wordt gebracht.

De Brabantse schrijvers Marieke Boerefijn en Paul Spapens gingen in Brabant op onderzoek en ontdekten een enorme variatie aan religies en vormen van spiritualiteit. Op basis van hun zoektocht schreven ze het boek Zin in Brabant. Tien religies uit dit boek worden voorgesteld in een serie documentaires van Omroep Brabant.

Brabanders branden nog steeds kaarsjes bij Maria, maar steeds meer zijn Brabanders bezig met boeddhisme, islam, hindoeïsme. Natuurreligies als sjamanisme of hekserij bloeien. De zoektocht van de schrijvers leverde een boek met vijftig verhalen op. Tien daarvan werden uitgekozen voor de televisieserie. Van de Tilburgse Pinksterkerkgospel tot een heksenschool in Waalre. Over rituelen van Sjamanen in Rijsbergen en een bekeerde moslimzusters in Breda.

20150528ZIBBoeddhistischeTempelVorstenboschRiaBelloGuusVanderValk_0026kl._

Ria Bello en Guus Valk in de Tibetaanse Boeddhatempel in Vorstenbosch. Foto: Rianne Vrijdag-Swinkels.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info