Van toen: 1921 eerste ansichtkaarten Vorstenbosch

Reacties uitgeschakeld voor Van toen: 1921 eerste ansichtkaarten Vorstenbosch 232

In 1921, honderd jaar geleden, verschenen de eerste ansichtkaarten van Vorstenbosch. Prentbriefkaarten of ansichtkaarten bestonden toen ca 25 jaar. In 1921 werden twee kaarten (afmeting 13,5 x 8,6 cm) uitgebracht, een van het exterieur van de toenmalige kerk en pastorie met pastoor Moonen voor het hekwerk. De andere kaart laat het interieur van de kerk zien. Het is een ingekleurde foto. Kleurenfoto’s bestonden toen nog niet, maar de techniek van inkleuren van zwart wit foto’s werd vaker toegepast door fotografen. Van deze fotograaf zijn meerdere ingekleurde foto’s bekend. 

De kerk van Vorstenbosch werd in 1850 officieel geopend bij de oprichting van de parochie Vorstenbosch. De kerk stond naast de huidige kerk die in 1932 is gebouwd. De oude kerk was te klein geworden voor de groeiende parochie. Pastoor Moonen staat voor het hek en was net (in 1920) pastoor. In 1926 overleed hij plotseling.  Op de ingekleurde interieurfoto zijn  zijn nog duidelijk beelden en de kruiswegstaties te zien die nu ook in de huidige kerk aanwezig zijn ( Van toen: De Kuster (481 downloads ) ). Beide kaarten geven een bijzonder beeld van Vorstenbosch. Uit het begin van de 20ste eeuw zijn nagenoeg geen foto’s beschikbaar.

foto Frans Stender: www.groetenuitveghel.nl

De foto’s zijn gemaakt door de Veghelse fotograaf Frans Stender, geboren als Johan Franz Stender in 1866 in Goch, Duitsland.  In 1893 vestigde hij zich als horlogemaker in Veghel. Hij was daarnaast fotograaf van ca 1900 tot ergens in het begin van de jaren 20. Waarschijnlijk heeft hij de fotokaarten in eigen beheer uitgegeven. Het is ook mogelijk dat ze in opdracht van bijvoorbeeld de pastoor of parochie zijn gemaakt. Van meerdere dorpen in de regio zijn ansichtkaarten van hem bekend.  Na zijn dood in 1937 nam zijn zoon de horlogemakerij in de Kalverstraat over. 

Een volgende keer over een tweede serie ansichtkaarten uit de jaren 30.

Frank Geenen

 

 

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info