Toch een groenere Kerkstraat

Reacties uitgeschakeld voor Toch een groenere Kerkstraat 295

De Kerkstraat in Vorstenbosch wordt dit jaar heringericht. De werkzaamheden starten ergens in het voorjaar. De ambitie om er een groene dorpsstraat van te maken is in het Integraal DorpsOntwikkelingsPlan (IDOP) in 2009 door de stichting Dorpsraad vastgelegd.

In 2020 en 2021 zijn daarvoor met inbreng van bewoners de plannen ontwikkeld. De gemeente Bernheze heeft aan de hand van verschillende ontwerptekeningen en gesprekken met de aanwonenden en betrokkenen over de inrichting, een aankleding van de straat bepaald. De wensbeelden van een groene Kerkstraat bleek al snel volgens de gemeente niet haalbaar. Het openbaar profiel is in combinatie met de verkeersintensiteit te smal. Er is gekozen voor een verharde oplossing met variatie in de elementen.

De wens om de straat te vergroenen wordt enigszins op een andere manier ingevuld. De stichting Dorpsraad Vorstenbosch heeft het idee aangedragen om de aangrenzende tuinen van de bewoners van de Kerkstraat te vergroenen. Er is een plan opgesteld waarbij mensen konden kiezen uit diverse soorten bomen, meerstammige struiken en hagen. Hierdoor ontstaat er een uniformiteit en samenhang in de straat. De gemeente heeft dit plan omarmd en voor de beplanting gezorgd.

Pim Rijkers, bewoner van der Kerkstraat, heeft alle aanwonenden benaderd om mee te werken aan dit plan. Uiteindelijk heeft dit enthousiasme geleid tot de aanplant van bomen en struiken op maar liefst 7 adressen in de Kerkstraat. De Stichting Dorpsraad hoopt dat meerdere bewoners de voortuin vergroenen na herinrichting van de straat in samenwerking met gemeente Bernheze. Hoveniersbedrijf Arie Hendriks heeft eind februari de beplanting aangebracht. De straat is nog niet heringericht, maar het groen kan alvast groeien. Zo krijgt de Kerkstraat toch een groenere uitstraling, wat een meerwaarde is voor het straatbeeld, voor de biodiversiteit en tegen hittestress.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info