Teerdag Gilde Sint Antonius Abt

Reacties uitgeschakeld voor Teerdag Gilde Sint Antonius Abt 388

gildeOp 17 januari is het de naamdag van de Heilige Antonius Abts, de patroonheilige van Vorstenbossche gilde Sint Antonius Abt. Rond die datum houdt het gilde haar jaarlijkse teerdag oftewel feestdag. Afgelopen zaterdag 16 januari werd de teeravond gehouden in ’t Gildebergske.

Dekenschrijver Marc Somers doet verslag. Jo van den Berg maakte foto’s.

Na binnenkomst kregen alle leden en genodigden een kopje koffie met cake. Na de officiële opening door hoofdman Johnnie was er een bloemetje voor ere-lid Maarten Hoefs en werd de ‘gildebroeder van het jaar’ bekend gemaakt. Dit jaar was de titel voor Frans Geenen, die altijd actief is als jeudebouler en ook diverse dingen rondom het jeudeboules spel geregeld heeft, waaronder de telbordjes en ballenrekken aan de muur bij de boules banen. Frans werd afgelopen week 65 jaar en was in zijn nopjes met zijn titel gildebroeder van het jaar.

Ook is er door de gildeleden weer een inzameling in de melkbus gehouden, verzorgd door Simon Smits en Gerrit Somers. Deze keer gaat de opbrengst naar Project Home of Hope voor Jatsec(40), een Poolse broeder die vrijwilligerswerk doet in sloppenwijken van Lusaka (de hoofdstad van Zambia). Hier worden dakloze kinderen herenigd met de ouders, kunnen ze naar school of aan het werk. Er is ongeveer 200 Euro opgehaald.

Na al de huldigingen kwamen er enkele bekenden op bezoek, te weten Sint Antonius Abt dit keer niet vergezeld door zijn varken, maar door gildebroeder ‘Toon’. Ze vertelden dat ze een aantal jaar geleden aan de voorkant binnen kwamen. Nu is aan de achterkant een flink stuk bijgebouwd. Ze begrepen niet wat we er allemaal deden, maar zagen we dat er flink wat rommel en ook veel hout op de zolder lag voor een dansvloer zo dachten zijn. Ze vertelden verder over bezoek van de gildenbroeders aan EST2015 in Peine en andere wetenswaardigheden die afgelopen jaar plaatsgevonden hadden. Ze blikten ook vooruit naar het 25e Vorstenbosche jeu de boules toernooi dat dit jaar gehouden zal gaan worden. Ook kregen ze dorst van al dat praten. Van het aangereikte glaasje water werd genipt, in verwachting dat het jong klare was. Toen vroegen ze vriendelijk of ze net als de overige aanwezigen ook iets met alcohol erin mochten hebben. Dit verzoek werd ingewilligd en eigenlijk was iedereen weer toe aan een nieuw glas drinken om gezamenlijk af kunnen te sluiten, door de in België geleerde “Horrie Do” uit te brengen.

Aansluitend was er door de barcommissie een warm en koud buffet geregeld, waar eenieder zich te goed aan deed. Daarna werd er flink gebuurt en gefeest onder het genot van een drankje. De avond werd muzikaal begeleid door dj Ad Somers. De drankvoorziening was wederom in handen van enkele bereidwillige gildebroeders van het gilde uit Dinther. Om 1 uur werd de tapkraan dichtgezet en gingen de laatste gildebroeders en -zusters huiswaarts.

Op zondag 17 januari was er in het teken van deze traditionele teerdag een Heilige Mis in de Lambertuskerk te Vorstenbosch. Op een frisse morgen ging de gildestoet in optocht van het clubhuis naar de kerk. Tijdens deze Heilige Mis werden de vier overleden leden herdacht, in bijzonder Bert de Laat, gildeheer Henk Groothuijse, Antoon Daandels en beschermheer Jan van der Linden die afgelopen jaar overleden zijn. Tevens werden in deze viering 2 nieuwe leden in gevendeld, te weten Ad en Sel Somers. Na afloop van de mis was er op ’t Gildebergske voor alle aanwezigen in de kerk samen met de leden een kopje koffie met cake. Hiermee werd de teerdag afgesloten.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info