Oost west, thuis….wandelen

Reacties uitgeschakeld voor Oost west, thuis….wandelen 276

Wie kent het spreekwoord “Oost West, Thuis Best” niet. Een aantal inwoners zal deze zomer misschien niet ver van huis gaan of thuis blijven. In en om ons dorp is ook veel te beleven. Maak bijvoorbeeld eens een wandelroute vanaf huis. Het knooppuntennetwerk biedt veel mogelijkheden. Onder de noemer Oost-west heeft Vorstenbosch-info twee routes uitgezet. Een oostelijk van Vorstenbosch en een westelijk. Let tijdens het wandelen op voor de eikenprocessierups, en houdt ivm corona ook afstand.

In de oostelijke route loop je met de klok mee vanaf het dorp via Bedaf naar de Peelrandbreuk. Start bijvoorbeeld bij knooppunt 76. Bedaf is in de middeleeuwen ontstaan toen boeren een eikenwal aanlegden om de vruchtbare gronden langs de Leijgraaf te beschermen tegen opwaaiend zand vanuit de heide. Het zand bleef in de bomenwal hangen en vormde zo door de eeuwen heen de Bedafse bergen. Je loopt nu Langs het Annabosje over de Peelrandbreuk naar het Udens Broek. De breuklijn is hier goed zichtbaar en vormt een uniek landschap met unieke vegetatie. Langs de Leijgraaf en door de Rietbeemden kom je dan weer in Vorstenbosch. De Leijgraaf, een vanaf de middeleeuwen geleide gegraven loopo, is oorspronkelijk een vochtige laagte. Om beter gebruik te kunnen maken van de vruchtbare gronden werd de watergang gegraven om het water in de natte periode te kunnen afvoeren. De Leijgraaf begint bij Boekel en stroomt tussen kasteel Heeswijk en Middelrode in de Aa. De route 8,2 km. Bij de Pier en/of Hullie Speelboerderij kun je een tussenstop inlassen, en terug in Vorstenbosch kun je van de horeca in het dorp gebruik maken. Download en print hier de route in PDF .

De westelijke route is bijna 9 km. Begin bij knooppunt 99. Je loopt eerst via uitlopers van Bedaf over de Tipweg en door het veld naar de Leeghandseweg. 100 jaar geleden was dit het begin van een open heidevlakte (het lege zand) tussen Vorstenbosch, Loosbroek en Nistelrode. Je kunt hier ook een bezoekje brengen aan de Alpacafarm, of de wandeling hier beginnen met een lunch.  Door de Dintherse bossen  oftewel de Heische wal, loop je naar het dal van de Leijgraaf.  Ook deze wal duidt op een aangelegde bomenrij om de vruchtbare gronden in het beekdal te beschermen voor opwaaien zand vanuit de heidevlakte. Weer terug bij de Leijgraaf neem je de route langs het water weer terug naar Vorstenbosch en net voor het dorp over akkers tussen  de Dintherse Hoek (Dinthers Vorstenbosch) en het huidige dorp Vorstenbosch weer naar de Tipweg.  Download en print hier de route in PDF .

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info