Kluscafé in de weer met mondkapjes

Reacties uitgeschakeld voor Kluscafé in de weer met mondkapjes 60

Het Kluscafé, onderdeel van de Stichting Zorgvoorzieningen in het dorp, had plotsklaps niets meer om handen toen het Coronavirus toesloeg. Bij Annie Hoevenaars, coördinator van het Kluscafé, ontstond daarop het idee om mondkapjes te gaan maken. “We doen het belangeloos en we vragen mensen alleen een vrijwillige bijdrage om onze kosten te dekken”, aldus Annie. Via de fooienpot van het Kluscafé – zo komt het geld weer aan de inwoners ten goede – werden materialen aangeschaft en er werden katoenen lakens ingezameld. De benodigde neusbeugeltjes werden gesponsord door Schutte Bagclosures BV uit Uden. Op die manier bleven de kosten zo laag mogelijk. Want de kostprijs van één mondkapje loopt toch al op naar € 1,00 per stuk. Er kwam een naaipatroon van een deskundige coupeuse, er werd een proefkapje gefabriceerd en aan een plaatselijke verpleegkundige voorgelegd om te zien of de mondkapjes voldeden en overeenkwamen met de richtlijnen van het RIVM. Dat bleek het geval. 

Geoliede machine
De dames die de kapjes maken werken allemaal vanuit hun eigen huis. Annie Hoevenaars rijdt met haar auto rond om materiaal te verdelen en de mondkapjes weer op te halen. Zo wordt het contact bewust zoveel mogelijk beperkt. De mondkapjes worden gewassen op 60 graden, gedroogd en gestreken, er wordt een instructie toegevoegd en vervolgens worden ze per stuk verpakt en geseald. Als er een bestelling klaar is wordt er bericht gestuurd om de mondkapjes op te halen. Het is een goed geoliede machine: inmiddels zijn er al meer dan 700 mondkapjes geproduceerd.   

Voor heel Bernheze
Aanvankelijk waren de kapjes alleen bedoeld voor inwoners van Vorstenbosch, maar inmiddels is dit uitgebreid naar alle inwoners van Bernheze. Annie licht toe: “De vraag naar mondkapjes is explosief gestegen sinds bekend is dat ze per 1 juni in het openbaar vervoer verplicht zijn. Er zijn zes dames extra gevraagd, want wij konden het met de vrouwen binnen ons ‘clubke’ niet meer bolwerken. Nu zijn we met elf mensen in de weer om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Het geeft werkelijk veel voldoening om in deze moeilijke tijd iets te kunnen betekenen voor anderen, daarom blijven wij voorlopig doorgaan met het produceren van de mondkapjes. Het is een hele onderneming en het vormt bijna een dagtaak voor ons allemaal, maar het resultaat is echt fantastisch.”   

Vrijwillige bijdrage
Zowel het Kluscafé als de ‘extra’ vrijwilligers werken belangeloos en Annie Hoevenaars geeft aan dat er niets verdiend wordt aan de kapjes. “Wij vragen mensen slechts een vrijwillige bijdrage om de kosten te kunnen dekken.” Wanneer iemand katoenen lakens over heeft: het Kluscafé Vorstenbosch kan ze goed gebruiken! Graag afleveren voor de voordeur van Rietdijk 9 in Vorstenbosch. 

Informatie
Voor bestellingen of meer informatie kun je contact opnemen met Annie Hoevenaars, Rietdijk 9 Vorstenbosch. Telefoonnummer: 06-42183550, e-mail anniehoevenaars@outlook.com.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info