Hoe stemde Vorstenbosch op 15 maart

Reacties uitgeschakeld voor Hoe stemde Vorstenbosch op 15 maart 318

Op 15 maart gingen we weer naar de stembus. Hoe stemde Vorstenbosch voor de Provinciale Staten? De opkomst in Bernheze was met bijna 60% ca 6% hoger dan in 2019.  Blijkbaar voelen inwoners wat meer de noodzaak om te gaan stemmen. Het is moeilijk te zeggen hoeveel Vorstenbosschenaren naar de stembus gingen omdat stemmen op ieder bureau in Bernheze mogelijk was. Er werden in Vorstenbosch 1073 geldige stemmen uitgebracht. Dat is ca 64% van de stemgerechtigden binnen het gebied. Een iets hogere opkomst dus dan de gemeente, en ca 9% meer dan het gemiddelde opkomstpercentage in Brabant (55%). 138 stemmen, oftewel ca 13% van de 1073 uitgebrachte stemmen waren volmacht stemmen.

In Vorstenbosch is het stemgedrag duidelijk rechtser en conservatiever dan in Bernheze en Brabant. Ook in Vorstenbosch is BBB de grote winnaar. Van niets op 36% van de stemmen. Procentueel het dubbele van het aantal stemmen in Brabant, en ca 50% meer dan in Bernheze. Het CDA scoort ook nog steeds beter dan gemiddeld in Bernheze en Brabant. Het stemgedrag in extreem rechtse en conservatieve partijen zoals PVV, Ja21 en FvD  wijkt wat minder af van dat in Bernheze, en is wat lager dan dat in Brabant. 

Links Progressieve partijen hebben in Vorstenbosch duidelijk minder aanhang dan in Bernheze en Bernheze is weer duidelijk lager dan gemiddeld in Brabant. D66, PvdA, GroenLinks, SP, Volt en PvdD zijn in Vorstenbosch goed voor bijna 19% van de stemmen, terwijl ze in Brabant ruim 36% van de stemmen binnen halen en in Bernheze ruim 30%. Opvallend is de SP die gemiddeld in Bernheze bijna 10% van de stemmen haalt.

Voor alle uitslagen in Bernheze zie www.bernheze.org, en voor alle resultaten per provincie zie www.nos.nl

 

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info