Het is ooit begonnen met één schaal

Reacties uitgeschakeld voor Het is ooit begonnen met één schaal 292

“Ik zal je eens iets laten zien”, zegt Sandra als het even niet druk is in de winkel. Ze gaat een trapje op, want daar heeft ze haar verzameling aspergeschalen. In allerlei vormen en kleuren, de één kunstzinnig en de ander juist kitscherig. Geboren Vorstenbossche Sandra de Wit-Verhoeven runt met haar man Marc in Mariaheide een aspergebedrijf (www.dewitasperges.nl).

“Het is ooit begonnen met één schaal”, vertelt. Een schaal die ze op Markplaats kocht. “Maar de kleur viel tegen en ik vond hem eigenlijk helemaal niet mooi, dus hij heeft 15 jaar op zolder gestaan.” Tot Sandra een artikeltje tegenkwam en leerde dat ze eigenlijk best een bijzondere schaal had. Ze begon hem steeds mooier te vinden én daarmee ook andere schalen. Ze heeft er nu zo’n 200. “Ik vind het knap hoe ze vroeger zo’n schalen maakten en met de hand geschilderd zijn. Kijk deze is mooi van lelijkheid, zo kitscherig, en dit is bijna kunst. Hij komt uit Japan, want er staat Nippon op.”

Veel schalen komen uit Frankrijk. “Dat kun je zien aan de lila koppen”, weet Sandra. Ze lacht, want haar asperges moeten juist witte koppen hebben en gestoken worden vóór ze daglicht zien. In Frankrijk steken ze de asperges net wat later, maar de aspergeschalen stammen ook uit een andere tijd. “Ik denk dat ze tussen 1890 en 1940 ‘gemaakt zijn”, vertelt Sandra. “Ik probeer me in te denken wie er van zo’n schaal gegeten heeft. Dat is waarschijnlijk niet iemand geweest die achter de pan stond en de asperges gekookt heeft. Nee. Dat is iemand die in een herenhuis achter een paar kandelaren zat en die had natuurlijk een bediende die met deze schaal aan kwam zetten.”

Sandra verzamelt ook de echte verhalen van haar schalen. “Deze schaal met een stukje eruit, was het enige overgebleven stuk van een 12-delig servies dat in een doos zat die de verhuizer had laten vallen. De vrouw wilde van het bord af, want ze kreeg iedere keer buikpuin als ze dat bord zag. Ze was blij dat ik er wel blij mee was.”

De mooiste schalen bewaart Sandra in een vitrinekast, maar hoe waardevol ze zijn, dat is maar ‘wat een gek er voor geeft’: “Iemand ruimt zijn zolder op en denkt: gooi ik het in de kliko of zet ik het nog te koop?” Als Sandra een aanvulling voor haar collectie ziet, grijpt ze haar kans en belt de postbode aan. Haar kinderen weten dan ‘voorzichtig de doos aanpakken, want mama heeft weer een schaal.’ Soms gaat er eerder iets mis onderweg. “Dan krijg ik de doos in handen en hoor ik het al rammelen. Daar heb ik dan wel buikpijn van! Dan denk ik maar snel: dat je gezond bent dat is veel belangrijker dan een kapotte schaal.”

Is jouw verhaal ook interessant om te delen? Mail het naar webmaster@vorstenbosch-info.nl.

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info