Grensplaats Vorstenbosch

Reacties uitgeschakeld voor Grensplaats Vorstenbosch 1095

“Grensweg” het Lendergat met links de voorganger van de huidige Riethoeve in Staats Brabant en rechts een boerderij in Land van Ravenstein

In 1648 met de vrede van Munster stond Philips de IV van Spanje Staats-Brabant af aan de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden. Als een van de generaliteitslanden sinds 1581 werd het centraal bestuurd vanuit Den Haag.

Vorstenbosch lag in het kwartier Maasland dat onderdeel uitmaakte van de Meierij van ’s-Hertogenbosch en sinds 1629 was toegevoegd aan Staats-Brabant. Vorstenbosch lag toen tevens op de grens met het land van Ravenstein waartoe ook Uden behoorde.

Deze grens is nog zichtbaar als het huidige Lendersgat en de Derptweg. In het land van Ravenstein was sprake van godsdienstvrijheid, in tegenstelling tot in Staats-Brabant waar de katolikek eredienst niet mocht worden gehouden. Daarom stonden er aan deze grens in het Land van Ravenstein veel kerken. Zo stond er ook op Bedaf nabij Vorstenbosch een kerk. Rondom deze kerk was er veel bedrijvigheid, een school, winkels, een smederij en herbergen.

Met de Franse revolutie in 1794 verloor het land van Ravenstein zijn zelfstandige status en mocht in Brabant het katolieke geloof weer beleden worden. Pas in 1815 werd het land van Ravenstein onderdeel van de nieuwe provincie Noord-Brabant.

De kapel op de Bedafseweg verwijst nog naar de kerk ongeveer op die plek die tot 1850 in gebruik is geweest. Na 1850, toen de kerk verplaatst werd naar de huidige locatie in Vorstenbosch, verplaatste ook het dorpsleven zich langzaam meer richting het huidige dorp.

Republiek der Zeven verenigde Nederlanden

 

Land van Ravenstein (kaart ca 1700)

(fg okt 2012)

 

Steekwoorden: ,
f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info