Bevrijding slachtoffers herdacht
— 20 september 2023
173
Jan Smolenaers ging op 20 september naar het gemeentehuis in Heesch op uitnodiging van de burgemeester Antoine Walraven. Samen met wethouder Maarten Everling werd een Australische vlag halfstok gehesen voor het gemeentehuis. Daarmee herdachten ze dat precies 79 jaar geleden op 20 september 1944 tijdens bevrijdingsacties een Engels vliegtuig neerstortte in Vorstenbosch. Vijf van de acht bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Een Australische piloot en vier Engelse bemanningsleden. Drie van hen wisten met hulp van inwoners uit de regio en het verzet naar Engeland te ontkomen. De neef van piloot Maurice McHugh had deze vlag bij zijn bezoek in juni aan Vorstenbosch overhandigd aan de wethouder. Deze beloofde de vlag ieder jaar op 20 september halfstok te hangen bij het gemeentehuis ter herinnering aan de slachtoffers.
Afgelopen weken werd in de regio op verschillende plaatsen aandacht geschonken aan Operatie Market Garden. Daarmee werd de bevrijding van Nederland en deze regio op 17 september 1944 met grote luchtlandingsoperaties en bombardementen ingezet. Volgend jaar is het 80 jaar geleden. Dat zal grootser gevierd gaan worden.
Oorlog en bevrijding in Vorstenbosch
Volgens officiële documentatie is Vorstenbosch als onderdeel van de gemeente Nistelrode officieel bevrijd van de Duitse bezetter op 28 september 1944. De tweede wereldoorlog is natuurlijk niet aan Vorstenbosch voorbijgegaan, maar het dorp is steeds verschoond gebleven van gevechten of zware schade. De meest indrukwekkende ervaringen hebben zich waarschijnlijk rond de bevrijding afgespeeld.
Gezocht verhalen en foto’s van de oorlog en bevrijding.
Er is geen eenduidig totaalverhaal van de periode van de tweede wereldoorlog in Vorstenbosch. In de loop der jaren heeft Vorstenbosch-info enkele verhalen opgetekend. Lees ze terug op de pagina Oorlog en bevrijding Er zijn vast nog onbekende verhalen uit deze periode die de moeite waard zijn om te delen. Vorstenbosch-info.nl verzameld ze graag met het oog op de herdenking van 80 jaar bevrijding volgend jaar. Heeft u een verhaal of heeft u een foto uit de oorlogsjaren neem dan contact op.
- Bijvoorbeeld van dorpsgenoten die als militair dienden gedurende de mobilisatieperiode of tijdens het begin van de oorlog.
- Of verhalen van onderduikers die in grote getale bij de verschillende Vorstenbossche gezinnen waren ondergebracht voor een kortere of langere periode. Wie waren het, waarom doken ze onder en zijn er nog blijvende contacten uit ontstaan na de oorlog. Bijvoorbeeld jongeren die voor de „arbeidseinsats“ in 1943 waren gevlucht en tijdelijk elders onderdak zochten of joodse kinderen en mogelijk volwassenen die voor de zuiveringsoperatie werden ondergebracht.
- Ook werden kinderen uit de randstad naar het platteland gebracht. Daar was het immers veiliger en voldoende eten. Willie van de Wijngaard die in de oorlogsjaren op de Oude Veghelsedijk woonde keerde in de zestiger jaren terug naar het dorp van zijn jeugd.
- Ook waren er dorpsgenoten actief in het verzet, of ten minste ondersteunend. Wie waren dat, wat dreef hen en welke operaties voerden zij uit.
- Naast het vliegtuig aan de Meuwelweg zijn er meer vliegtuigen neergestort of verdwaalde V1 bommen neergekomen. Enkele verhalen deelden we al. Wie kent er meer of heeft meer details bij de bekende verhalen.
- Naarmate de oorlog vorderde werden goederen steeds schaarser en het ´gewone´ leven getekend door de aanwezigheid van de bezetter. Duitsers vorderden o.a. voedsel, brons voor wapens en munitie, fietsen voor transport en wellicht ook voedsel. Veel voedsel kon alleen via bonnen worden verkregen . Wie kent verhalen van voedselschaarste of vorderingen in het dorp?
- En hoe beleefde de Vorstenbosschenaren operatie Market Garden en de bevrijding?
Wie verhalen kent of interessante foto’s heeft of mee wil werken aan een publicatie in 2024 over de 2de wereldoorlog en de bevrijding in Vorstenbosch kan zich melden bij Frank Geenen. Dat kan persoonlijk of via webmaster@vorstenbosch-info.nl.