Bergakkers: wonen met verhoogd gezondheidsrisico

Reacties uitgeschakeld voor Bergakkers: wonen met verhoogd gezondheidsrisico 411

De gemeenteraad van Bernheze nam op donderdag 30 januari niet haar verantwoordelijkheid t.a.v. de gezondheid van nieuwe bewoners op de Bergakkers. Bij vaststelling van het bestemmingsplan Bergakkers 3 nam de gemeenteraad bewust het besluit om nieuwe bewoners te belasten met een verhoogd gezondheidsrisico. Uit een onderzoek van RIVM  blijkt dat het aantal gevallen van langontstekingen in de nabijheid van geitenhouderijen ca 50% hoger is dan in gebieden zonder geitenhouderijen. De provincie besloot in 2017 al dat er daarom een stop moet zijn  op uitbreiding van geitenhouderijen.  Het rijk voert een aanvullend onderzoek uit om achter de preciese oorzaak te komen. In 2021 worden de resultaten verwacht.

De stop op uitbreiding van geitenhouderijen moet voorkomen dat het probleem erger wordt. Omgekeerd zouden gemeenten binnen de risicozones niet tot nieuwe woningbouw over moeten gaan om daarmee ook het risico van meer longontstekingen te vergoten, of moeten besluiten om nhet risico volledig weg te nemen. De gemeenteraad laat de keuze van mogelijk noodzakelijke aanpak echter volledig over aan het college. D66 en Progressief Bernheze stelden de raad voor om eventuele maatregelen ter vermindering van gezondheidsrisico’s van een bestaande geitenhouderij weg te nemen zodra bekend is wat de preciese oorzaak is.  CDA, Lokaal, SP, Blanco en VVD gingen hier niet in mee. Zij vinden het voldoende als het college tzt over mogelijke oplossingen in gesprek gaat met provincie en rijk. Zij ontrrekken zich daarmee aan hun verantwoordelijkheid.

Het goede nieuws is dat met vaststelling van het bestemmingsplan weer bouwgrond beschikbaar komt in Vorstenbosch. Het slechte nieuws is dat toekomstige bewoners zelf maar moeten uitmaken of ze een 50% verhoogd risico op longontsteking op de koop toe nemen. Dit nog los van het feit dat bestaande inwoners van Vorstenbosch ook maar af moeten wachten of het college wat gaat doen tegen het verhoogde risico wat zij al hebben.

 

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info