77 jaar “electrificatie van Vorstenbosch”

Reacties uitgeschakeld voor 77 jaar “electrificatie van Vorstenbosch” 291

PhilpslampenAnno 2015 kunnen we ons geen leven meer voorstellen  zonder elektriciteit. In Nederland werd de eerste elektriciteitscentrale in 1886 geopend (Kinderdijk). Toch duurde het nog tot begin 20ste eeuw voordat op grotere schaal elektriciteitsnetten werden aangelegd en woningen konden worden voorzien van elektriciteit voor verlichting. Verlichting was destijds de eerste toepassing voor elektriciteit. Sommigen ouderen onder ons spreken nu nog wel eens over het “lichtnet” als ze het stroomnet bedoelen.

Ook het platteland werd uiteindelijk van stroom voorzien. In haar vergadering van 28 december 1937 besloot de gemeenteraad van Nistelrode tot “Electrificatie van Vorstenbosch”. Een verslag is opgenomen in het nieuws- en advertentieblad “De Echo van het land van Cuyk” van 30 december 1937. Het Brabants Historisch Informatiecentrum ontsloot onlangs bijna 100 jaar kranten uit het land van Cuyk. Een interessante bron voor geschiedenis.

De hoeveelheden energie waarvoor destijds een garantieafname werd gevraagd van de gemeente komen ons nu heel onwaarschijnlijk over. Voor 646o kwh moest de gemeenteraad een garantie afgeven aan destijds de PNEM. Ook werden er financiële bijdragen gevraagd en lezen we dat 90 inwoners voor 70 kwh per perceel konden worden aangesloten.  Vandaag is een gemiddeld energieverbruik van een woning met 3700 kwh heel wat meer.

 

Klik voor grote weergave

Klik voor grote weergave. Bron artikel: Echo land van Cuyk, www.bhic.nl

 

f

View all contributions by f

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info